Wanneer ga je naar psychologen in Bergen op Zoom?

Het zou de normaalste zaak van de wereld moeten zijn. Iedereen naar een psycholoog. Bij alle onderdelen van je leven kun je, als je het zelf even niet meer ziet, terecht bij een expert. Van je gezondheid tot je huis, van je carrière tot het onderwijs van je kind.

Je kunt het allemaal prima zelf, tot je bij jezelf denkt ‘hm, dit begrijp ik even niet’ en dan heb je een paar afspraken met die expert, tot je het weer wel ziet. Niks aan de hand. Heel gewoon.

Als het over je geestelijke gezondheid gaat, doe je daar veel moeilijker over. Zolang je het zelf of met vrienden of familie op kunt lossen is er niets aan de hand. Maar zodra het je boven de pet gaat, ga je dralen. Je zoekt uitwegen, je gaat twijfelen, je probeert met de kiezen op elkaar door te bikkelen. Maar net als met je gezondheid, je huis, je baan of de school van je kind; als je er niet goed voor zorgt, kun je behoorlijke missers maken.

En dat terwijl het zo eenvoudig is. Als je ergens mee zit waar je zelf niet uitkomt, vraag je het aan je huisarts of je psycholoog. Ook al schaam je je er misschien een beetje voor, ook al ben je niet zeker, ook al twijfel je en ook al kun je het niet goed onder woorden brengen: je verdient een antwoord op elke vraag.

De meeste klachten hebben geen naam

In je zoektocht te snappen wat er met je aan de hand is, heb je waarschijnlijk al heel wat rondgestruind op het internet. Heel begrijpelijk. Je wilt het begrijpen, je wilt verhalen van andere mensen horen, je wilt weten hoe het heet en wat je er aan kunt doen. Waarschijnlijk heb je dan ook al geleerd dat het zo simpel niet is en dat er voor schijnbaar dezelfde klachten veel verschillende namen zijn.

Als je piekert, lang wakker ligt en ’s ochtends niet uit je bed kunt komen, ben je dan somber of heb je een burn-out? En als je dan ook nog onlangs verhuisd bent, zou het dan niet ook rouw kunnen zijn? Ja, dat kan allemaal.

En weet je wat het fijne is? Jij hoeft niet te kunnen bedenken wat het is. Je hebt klachten, dat is meer dan genoeg. Je hebt pijn, verdriet, je zit vast, je piekert, bent jezelf niet, hebt vragen over de zin van alles – en je hoeft niet te weten wat dat betekent. Daar ga je namelijk samen met een psycholoog achter komen.

In eerste instantie in een diagnose, of thematische verkenning van je klachten, en in de loop van de behandeling diepgravender, met meer inzicht in wat je beweegt en hoe jij jouw leven kunt inrichten zoals jij dat wilt.

Waar komt je klacht eigenlijk vandaan?

In eerste instantie willen we zo precies mogelijk weten wat er speelt. Vaak is je verhaal groter dan je denkt en kom je, gewoon al door het allemaal eens exact te vertellen aan iemand die heel goed kan luisteren, tot verrassende inzichten. De psycholoog zal doorvragen, thema’s benoemen, en je uitnodigen op sommige onderdelen wat meer te vertellen.

De ene psycholoog noemt dit de intake, de andere een analyse of diagnose; het is de algemene én precieze verkenning van de klacht en de context van de klacht. De meeste mensen vinden het een verademing om hun verhaal te doen bij iemand die echt luistert en probeert het te snappen.

Waar wil je naartoe?

Elke behandeling gaat over verandering. Je kunt je klacht uitdrukken in dingen die je nu vervelend vindt. Je kunt je klacht natuurlijk ook uitdrukken in wat je anders zou willen zien. De meeste psychologen vinden die vraag belangrijker dan die eerste. De doelen die je stelt, daar kunnen we mee aan de slag.

Als je weet wat je wilt, kan de psycholoog bepalen hoe jij daar op jouw manier naartoe kunt groeien. Wat je moet veranderen. Hoe jij dat kunt. Welke kleine stappen leiden tot die ene grote stap.

Er kan van alles gebeuren

Het leven is wispelturig, er kan tijdens de behandeling van alles gebeuren dat onze onmiddellijke aandacht vraagt. Daar zal de psycholoog altijd ruimte voor maken: hij of zij overziet de langer lopende trajecten en kan inspelen op wat er vandaag voor jou belangrijk is.

Overigens zul je ook van tijd tot tijd evalueren om eventueel bij te sturen en te bekijken waar je nu bent en wat je nog te doen staat.

Veranderen op jouw manier

Een psycholoog neemt het roer niet van je over. Je doet het zelf, je besluit zelf welke kant je op wilt, je bepaalt zelf op welke manier je dat doet en je zet zelf elke stap in het traject. De psycholoog geeft richting, alternatieven, nieuwe perspectieven en mogelijkheden, hij of zij houdt je een spiegel voor, laat je jouw eigen valkuilen zien en helpt je dichter bij jezelf te komen.

De psycholoog geeft je een behandelplan dat past bij jouw manier van werken en leren. Zo kun jij, in jouw tempo (en samen met iemand die weet wat de mogelijkheden en methoden zijn), op een concrete en duidelijke manier aan jezelf werken.

Contact

Benieuwd wat ik voor jou kan betekenen? Bel gerust naar of vul het contactformulier in naar mijn psychologenpraktijk Psycholoog Bergen op Zoom.