Laat je angstklachten behandelen bij Psycholoog Bergen op Zoom

Het wonder van angst

Je hebt duizend verschillende soorten angstklachten. In sommige gevallen ben je bang voor iets, in andere is de angst meer algemeen. Soms gaat je angst gepaard met paniekaanvallen en soms horen er rituelen en bezwerende handelingen bij je angst.

Bijna altijd heeft angst te maken met het verlies van controle. Je bent bang omdat je niet weet wat er gaat gebeuren en je zeker weet dat jij het niet kunt beheersen. Het gepieker, de dwangmatige handelingen en in zekere zin de angst zélf zijn jouw manier om de wereld om je heen toch een beetje in bedwang te houden.

Vandaar dat de angst die je zo in de weg zit, die je leven veel te veel bepaalt, waar je dingen voor laat, waar je dingen voor bent verloren… die angst, die vernietigende angst… die is ook je vriend. Je trouwe kameraad die er altijd is. En dat geeft je, hoe krom ook, tóch een beetje controle.

Je weet het allemaal best

De meeste mensen die met angstklachten kampen weten heel goed wat er wel en niet gezond is aan hun klacht. Ze kunnen goed aangeven waar hun angst de redelijkheid verlaat en een zichzelf voedend monster wordt. Ze kunnen het allemaal goed beredeneren. Maar een angst is geen rationele klacht. Dus aan weten alleen heb je weinig.

Je weet het, je wilt dat het anders gaat en je bent bang dat gevoel van controle te verliezen. Tegelijkertijd heb je geen enkel zicht op hoe je hieruit moet komen, schaam je je misschien wel voor je angsten en voel je je onzeker omdat je dit niet zelf kunt. Zie je, een angstklacht is niet zomaar een klacht over angst.

Het is een deel van je leven dat op een bijzondere manier samenhangt met andere aspecten van wie je bent, hoe je denkt en wat je doet.

Een behandeling op maat

Er zijn verschillende manieren om een angstklacht te behandelen. Het hangt af van het soort angst, en van jou. Ieder mens werkt en leert op een andere manier. Wij vinden samen uit wat jou manier is en daar stem ik de behandelmethode op af.

Drie onderwerpen van behandeling

In alle gevallen zal de behandeling uit drie onderdelen bestaan. Aan de ene kant leer je heel concreet met je angst om te gaan en je angst aan te gaan. Dat gaat heel geleidelijk en met zorgvuldige begeleiding. We gaan geen stap te snel. Daarnaast onderzoeken we waar je angst mee te maken kan hebben, of er misschien andere thema’s zijn die de moeite waard zijn om te onderzoeken.

We besteden ook aandacht aan je leven zonder angst; we kijken of en een leegte achterblijft en zoeken samen uit hoe we die opnieuw kunnen invullen. Op een waardevolle manier die je leven verrijkt in plaats van beperkt.

Je angst ontgroeid te zijn

In het algemeen zijn na de behandeling de angstklachten verdwenen of je kunt er een gewoon leven mee leven. Er is meer gebeurd: je hebt jezelf beter leren kennen, je hebt gevoeld hoe je jouw wereld en jouw leven naar je hand kunt zetten – altijd – en je weet beter wat jij kunt doen om ook in de toekomst angst, paniek en piekeren op een gezonde manier in je leven toe te laten.

Heb je vragen over angstklachten?

Neem dan even een kijkje op het angst forum: www.angstpsychologen.nl. Je kunt hier anoniem je angst-vragen stellen, deze worden gratis beantwoord door ervaren psychologen, waaronder ik zelf.

Leef niet in angst

Angstklachten zijn goed te behandelen. Zeker met de methode die Psycholoog Bergen op Zoom hanteert. Je bent de sleutel om er vanaf te komen, maar niet alleen. Als je de klachten herkent, of je hebt er nog vragen over, neem contact op.