Rouw- en verliesverwerking bij Psycholoog Bergen op Zoom

Een uniek rouwsysteem

Rouwen, verlies verwerken – ze benoemen een bijzonder traject van verandering. Met elk verlies verandert je wereld. Soms is de verandering heel concreet: je geliefde verdween uit je leven of je bedrijf ging failliet; soms is de verandering innerlijk: de hoop op een kind, het verlies van je jeugd, of je gezondheid. In alle gevallen is je wereld veranderd, en jij zult mee moeten veranderen. Of je wilt of niet.

Gemaakt vanuit jezelf, én je omgeving

Nu is dit niet de eerste keer dat je iets verliest. Verlies hoort bij het leven, en van jongs af aan heb je er mee te maken gehad. Je hebt je eigen stijl ontwikkelt om met jouw veranderende wereld mee te bewegen. Tenminste, die stijl komt ook voor een groot deel uit je cultuur, uit het gezin, uit hoe je je omgeving zag rouwen.

Het ene gezin bespreekt liefst alles, terwijl het andere meer introvert is. In veel culturen, ook de onze, is rouwen moeilijk bespreekbaar, vooral als het ‘te lang’ duurt.

Het eerste verdriet, en de keiharde pijn die je je omgeving laat zien, kan rekenen om onmiddellijke steun. Je verdriet, pijn, woede, angst, schuld wordt door je omgeving erkent en je krijgt de ruimte om je weg te vinden. Als je er maar niet te lang over doet.

Ook jij hebt een systeem van rouwen gemaakt. Je hebt jezelf een manier aangeleerd om efficiënt met jouw veranderende wereld mee te bewegen. Die past bij jezelf, voldoet aan de verwachtingen van je omgeving en past bij de cultuur waar je uit komt. Dat systeem is, na jaren ervaring, behoorlijk goed geoefend. Het is beperkt, het richt zich op korte termijn succes.

En tot op heden was dat ook prima. Niks mis mee. Je kon er goed mee leven en hebt niets gemerkt van eventuele onbewuste rest-klachten van slecht on onvolledig verwerkt verdriet om verlies.

Je manier van rouwen werkt niet meer

Nu echter speelt het je parten. Je bent de controle kwijt, weet je geen raadt met de gevoelens die op je af komen en je voelt dat je niet alleen dat ene verloren bent, maar dat je ook jezelf aan het verliezen bent. Je staat versteld van de gedachten en gevoelens die je hebt. Je herkent jezelf niet, en je hebt het gevoel tegelijkertijd in drijfzand én een wervelwind te zijn beland.

Vaak gebeurt er op zo’n moment veel meer dan het verwerken van dat ene verlies. Oud leed komt boven. Onverwerkt ouder verlies. Onafgeronde trajecten van rouw. Pas nu breekt je systeem van rouw, en als het breekt dan breekt het goed.

Rouwverwerking Bergen op Zoom is een volledig en vervullend proces

In de behandeling leer je jouw manier van rouwen goed kennen. Je leert waarderen wat goed werkt, je leert inzien waar je steken laat vallen en hoe je jouw manier van rouwen kunt volmaken. Dat begint in de meeste gevallen met het waarderen en ontvangen van alle emoties die op je pad komen. De meeste mensen verzetten zich, raken in de war of zelfs boos op de emoties die – hoe dan ook – komen.

Je leert ze te zien voor wat ze zijn en ze te laten zeggen wat ze te zeggen hebben. Je leert jouw manieren van ontwijken, verstoppen, dralen, ontkennen en negeren inzien. Ook zonder oordeel en zonder het per se te moeten veranderen. Je leert het zien. En door het te zien, leer je waar je verder mee kunt en hoe je het moment kunt beleven, zonder vooroordelen.

Samen werken we alle fasen, taken en emoties door, tot je merkt dat je met die veranderde wereld bent mee veranderd en zelf weer verder kunt.

Contact

Blijf niet alleen met je klacht, maar laat mij je helpen bij rouwverwerking in Bergen op Zoom. Bel gerust voor een afspraak of stuur een email naar Psycholoog Bergen op Zoom.