Somberheid en depressie bij Praktijk Psycholoog Bergen op Zoom

Je voelt je somber, lusteloos, mat, ongeïnteresseerd en vooral heel dof. Toch weet je niet zeker of je ‘depressief’ bent. Het klinkt zo zwaar, en, hoe somber het ook is, de dagen gaan voorbij, elke dag weer eentje. Straks gaat het vast vanzelf over. Want je bent onzeker en je schaamt je ergens een beetje, waarom kun je niet gewoon blij meedoen, waarom altijd zo zwaar?

Het voelt soms alsof je er voor kiest om zo te zijn… en daar snap je zelf ook niks van.

Ik geef je 1 tip

Zoek hulp, liever vandaag dan morgen. Je maakt het jezelf onnodig moeilijk, de kans is groot dat je klacht heel serieus is (anders was je niet hier) en met somberheidsklachten geldt: hoe eerder hoe beter. Om je een beetje perspectief te geven: bijna één op de vijf Nederlanders krijgt een keer met somberheid te maken, en voor vrouwen zelfs een op vier.

Het is geen onbekend probleem, sterker nog, het is een van de best bestudeerde psychische klachten met de meeste behandelmogelijkheden. Daarom, nogmaals, zoek hulp, ga het gesprek aan, je doet er jezelf een dienst mee.

Aandacht voor je leven

Je bent niet alleen. Je bent somber in een leven vol mensen, contacten, werk misschien, een gezin, familie. En je bent somber in een leven dat je ritme geeft, beweging en genoeg handvatten om je aan op te trekken. In veel gevallen speelt dat dagelijkse leven een grote rol in het herstel.

Waarschijnlijk beginnen we de behandeling door je klachten en vragen te isoleren. We bespreken ze in de behandelkamer, we onderzoeken en ontdekken mogelijkheden en vinden momenten waarin je zou kunnen groeien. Vaak komt dan vanzelf de wens om de structuur te hervinden. De gewone dingen: eten, wassen, gezond zijn, goed voor jezelf willen zorgen.

Zo snel als het kan, pakken we ook die zaken op; misschien in combinatie met beweging – een wandeling, hardlopen, fietsen, dat wat jij fijn vindt. Dat ritme, en de contacten die je in je leven hebt, zijn belangrijk. Ze geven je de ruimte om tot verandering te komen.

Je zult veranderen

Werken aan je somberheid, betekent werken aan jezelf. Je gaat veel veranderen: hoe je naar het leven kijkt, hoe je denkt en hoe je regie houdt op wat voor jou echt belangrijk is. Je krijgt de handvatten om jezelf te begeleiden, je leert nieuwe vaardigheden en we onderzoeken samen hoe jij op jouw manier dicht bij jezelf kunt blijven.

Ook de grotere vragen en belangrijke keuzes in je leven zijn onderwerp; terugkijkend zul je merken dat je beter weet wat je wilt en dat je makkelijk ‘in jezelf kunt kijken’.

Contact

Klaar om te veranderen? Of heb je nog vragen of wil je weten of ik je kan helpen? Bel gerust voor een afspraak of stuur een email naar mijn psychologenpraktijk Psycholoog Bergen op Zoom..